Legfontosabb dátumok és tudnivalók a középiskolai felvételivel kapcsolatban 

A középiskolák október 20-ig hozzák nyilvánosságra a felvételi tájékoztatójukat. Ebből derülnek ki az iskolák pontszámítási szabályai, és az, hogy tartanak-e szóbeli vagy alkalmassági vizsgákat.

November 13-án derül ki, mely iskolákban szerveznek központi írásbelit. A diákok december 8-ig dönthetik el, hogy jelentkeznek-e az írásbeli felvételire – ezt a gyermek általános iskolájában kell jelezni. Fontos, hogy ez még nem a középiskolai jelentkezés, a központi írásbelit a lakóhelyetekhez legközelebb eső iskolában érdemes megírni, attól függetlenül, hogy később hová jelentkeznek, hisz mindenhol ugyanazt a feladatsort kell teljesíteni.

Amennyiben biztos, hogy a gyerek csak olyan középiskolába jelentkezik, ahol a felvételin nem kérik a központi írásbeli eredményét, akkor nem kötelező részt venni a vizsgán.


Január 16-án, tíz órától tartják a központi írásbeli vizsgákat a négy-, hat- és nyolcosztályos középiskolába jelentkezőknek is. Ha a gyermek önhibáján kívül, alapos ok miatt marad le az írásbeliről (például betegség, amit orvosi igazolással kell alátámasztani), január 21-én még lehetősége van a pótvizsga megírására.

A központi írásbeli eredményei február 4-én derülnek ki. Ezután, február 12-ig kell leadni a középiskolai felvételi jelentkezési lapokat. (A Belügyminisztérium által fenntartott rendészeti szakközépiskolába február 15-ig). A tanulói adatokat – vagyis az iskolákba való jelentkezés sorrendjét - március 16. és 17. között lehet módosítani.

A szóbeli és alkalmassági vizsgákat február 16. és március 4. között tartják, a középiskolák pedig április 8-ig elkészítik az ideiglenes felvételi rangsort. Ezek alapján összeállítják a végleges felvételi jegyzéket, a középiskolák április 26-ig küldik ki a felvételről vagy az elutasításról szóló levelet.

Azok a középiskolák, ahol a helyek több mint 10 százaléka betöltetlen maradt, rendkívüli felvételit (pótfelvételit) tartanak május 2. és 13. között. Május 13-ig a pótfelvételin is megszületik a döntés.


Kiscsoportos középiskolai felvételi előkészítőnkről itt olvashat!


 

Szolgáltatások gyorsmenüTANÁCSADÁS SZÜLŐKNEK ÉS GYERMEKEKNEK


EGYÉNI TANÁCSADÁS FELNŐTTEKNEK


CSALÁD- ÉS PÁRKAPCSOLATI TANÁCSADÁS