Mediáció

 

A mediáció (magyarul közvetítés) egy speciális konfliktusmegelőző, -kezelő módszer és folyamat, amelynek lényege, hogy a két vagy több fél vitájában, a konfliktusban állók beleegyezésével egy semleges, harmadik fél (mediátor) jár közben. A mediátor segít tisztázni a konfliktus természetét és olyan megoldást találni, amely az érintettek számára kielégítő.

A mediáció a család és párkapcsolati terápia része lehet.

A mediáció főbb elemei:


  • - a konfliktus pontos definiálása,
  • - bizalmatlanság, sértettség, merev attitűdök feloldása, téves valóságlátás átalakítása
  • - célok összehangolása, a párbeszéd kialakítása
  • - az egyezkedés folyamatának lépésekre bontása,
  • - az egyezkedést segítő technikák alkalmazása,
  • - a felek kommunikációs stratégiáinak fejlesztése,
  • - alternatív megoldások keresése,
  • - az álláspontok közelítése,
  • - kompromisszumos, minden fél számára megfelelő megoldás kidolgozása


Családi mediáció


A családi mediáció a szülők egymás közötti és gyermekeik közötti jövőbeni kapcsolatára figyel, és azon alapul, hogy a szülők tudják a legjobban, hogy a gyermekeiknek mire van szüksége, de messzemenően figyelembe veszi a gyermek érdekeit is. Leggyakrabban a kamaszodó gyerek és szülő/k közötti konfliktus során alkalmazzuk. A generációk közötti érték- és viselkedés különbségek, amit tetéz a kamasz fiatal lázadó attitűdje, egyéni útkeresése (ami alapvetően egy természetes viselkedés és folyamat), gyakran vezet a serdülő és szülei között egészen végletes konfliktusokhoz, amit már a felek önállóan nem tudnak megoldani.

Családi mediációra lehet még szükség a tágabb család egyéb tagjai között is – hasznos lehet testvéri konfliktusoknál, meny/vő – após/anyós viszályok esetén is. Sajnos Magyarországon ennek még nincsenek megfelelő hagyományai, ritkán vesznek igénybe szakembert a vitázó, haragos felek.Párkapcsolati mediáció


A párkapcsolati terápia szerves része. A mediáció fő elemei a párkapcsolati tanácsadás során mind megjelennek, a pszichológus végig mediátor szerepben is van.

Speciális esete a válás, vagy válás előtt helyzet mediációja.  A leggyakoribb konfliktus forrás ilyenkor a gyermek elhelyezése, annak láthatása, további nevelése. Célunk, hogy segítsünk a válás környéki és az azt követő időszakban, valamint a megfelelő kapcsolattartás kialakításában a gyermekek és szülők, szülő és szülő között, úgy hogy ez minden fél számára sérülésektől mentes, és elfogadható legyen.

 

 

Érdeklődése esetén kérem, keressen bennünket e-mail-en vagy telefonon!

hesztiatanacsado@gmail.com

+36 20 9350 065